Taruja ja taikaa -viikko alkamassa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa
Ensi viikolla Tampere Filharmonian Taruja ja taikaa -konsertit täyttävät Tampere-talon Ison salin peräti viisi kertaa. Orkesterimusiikin tarunhohtoisia klassikkopaloja ja elokuvamusiikin helmiä yhdistäviä konsertteja toteutetaan ensiksi lyhennettyinä versioina neljä kertaa Pirkanmaan alakoululaisille, ja sen jälkeen perjantaina 1.12. on vielä väliajallinen iltakonsertti suurelle yleisölle. Kaikki konsertit järjestetään yhteistyössä Tampere Filharmonian pääyhteistyökumppanin Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa.
– Musiikki on sellainen aineeton ja pitkäikäinen elämys, joka vain jalostuu iän ja eri soittokertojen myötä. Yhteistyö Tampere Filharmonian kanssa tukee yhtiömme tavoitteita, joissa elämysten lähde ei ole kiinni materiaalien kulutuksessa, sanoo Pirkanmaan Jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen.
Ympäristökasvatuksessa ja lajitteluneuvonnassa on tärkeää huomioida myös lasten ja nuorten merkitys. Esimerkiksi koululaiskonsertteihin valmistautuvat luokat ovat saaneet ennakkoon materiaalia, jonka avulla oppilaat ovat päässeet tutustumaan orkesterin toimintaan ja pohtimaan ympäristölle tärkeitä valintoja konsertin Taruja ja taikaa -teeman hengessä.
– Lapset ja nuoret ovat nopeita oppimaan ja tulevaisuuden suunnannäyttäjiä. Musiikki- ja ympäristökasvatuksen myötä heille kehittyy jo varhain hyvä sävelkorva ja lajittelutaidot, joista on hyötyä myös aikuisena, Suomalainen kertoo.
Yhteistyö innostaa myös orkesteria tarkastelemaan omaa ekologisuuttaan. Vaikka vielä on tehtävää jäljellä, on orkesterissa otettu jo isoja askeleita oikeaan suuntaan. Musiikki on aineeton elämys, mutta tämän lisäksi orkesterissa huomioidaan ympäristöä myös seuraavin tavoin:
- Huolehdimme instrumenttien pitkäikäisyydestä ja kierrätyksestä. Soittajamme pitävät soittimistaan hyvää huolta, ja orkesterin omia soittimia kierrätetään muusikolta toiselle. Instrumentteja pyritään korjaamaan ja kunnostamaan niin, että niillä olisi mahdollisimman pitkä elinkaari – jopa satojen vuosien ajaksi.
- Emme vahvista musiikkia sähköisesti. Orkesterimme soi lihasvoimin, ilman sähköistä vahvistusta lähes kaikissa konserteissamme. Tämä vähentää energiankulutustamme.
- Toimimme hiilineutraalissa korttelissa. Orkesterin koti sijaitsee Tampere-talossa, joka on toiminut hiilineutraalisti jo vuodesta 2019 alkaen. Talon ympäristöohjelma sai alkunsa jo 1990-luvun alussa, ja näkyy tänä päivänä monin eri tavoin (ks. linkit).
- Teemme ylimääräisistä papereista taidetta. Tampere-talon pääaulasta löytyy BCensemblen kierrätystaiteilijoiden Milla ja Petri Neuvosen kierrätystaideteos ”Säkenöivät sävelet”. Teos on Tampere Filharmonian tilaustyö, ja se on tehty kierrätetyistä orkesterin painotuotteista, esimerkiksi kausiesitteistä ja konserttien käsiohjelmista.
Ekologinen rytmi syntyy yhteistyössä, ja onneksi kaikkea ei tarvitse tietää itse. Konserttien aikana Pirkanmaan Jätehuollolla on piste Tampere-talon aulassa, missä heiltä voi käydä kysymässä esimerkiksi lajitteluun liittyviä kysymyksiä. Jos konserttien tohinassa ei ehdi piipahtaa heidän pisteellään, voi lajitteluun löytää vastauksia myös osoitteesta: www.lajittele.se
Linkit
Pirkanmaan Jätehuolto: https://pjhoy.fi/
Ympäristökasvatus: www.pjhoy.fi/ymparistokasvatus
Hiilineutraali Tampere-talo: https://www.tampere-talo.fi/yhteiskuntavastuu/hiilineutraali-tampere-talo/