Tampere Filharmonian vuosi 2024 oli menestys, orkesteri tavoitti lähes puoli miljoonaa kuulijaa

Viime vuosi oli Tampereen kaupunginorkesterille yleisömenestys. Tampere Filharmonia tavoitti yhteensä lähes 500 000 kuulijaa, joista liveyleisöä yli 126 000. Eniten yleisöä keräsivät Puistokonsertti ja ABBA-konsertit Rajaton-lauluyhtyeen kanssa. Yleisön suosimia olivat myös ylikapellimestari Matthew Hallsin johtamat konsertit.

Tampere Filharmonia tavoitti vuoden 2024 aikana kaiken kaikkiaan yli 488 000 kuulijaa esiintymisissään, sisältäen konsertit, ooppera- ja teatterituotannot sekä radio- ja tv-konsertit. Kokonaisyleisön määrä kasvoi poikkeukselliset 64 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna. Kävijöitä orkesterin tapahtumissa viime vuonna oli yhteensä yli 126 000 henkilöä. Orkesterin kävijämäärä on palannut samalle tasolle kuin ennen pandemiaa (2019).

Vuonna 2024 Tampere Filharmonialla oli 93 esiintymistä, joista omia konsertteja oli 51. Eniten kuulijoita keräsivät ABBA-konsertit yhdessä Rajattoman kanssa tammikuussa, ja loppukesän perinteeksi muodostunut Tampere Filharmonian Puistokonsertti elokuussa. Yle lähetti Sorsapuistossa esitetyn konsertin suorana TV 1 -kanavalla ja sen konserttitaltiointi on katsottavissa Yle Areena -palvelusta.

Tampere Filharmonia konsertoi Tampere-talossa, jonka yli 1800-paikkainen Iso sali on Suomen suurin, ja toinen Pohjoismaiden suurimmista konserttisaleista. Vuonna 2024 Ison salin konserttien kuulijakeskiarvo Tampere Filharmonian konserteissa oli noin 80 prosenttia. Erityisesti ylikapellimestari Matthew Hallsin johtamat konsertit kiinnostivat yleisöä. Loppuunmyytyjä Tampere Filharmonian konsertteja loppukeväänä olivat Johannes-passio ja Kevätuhri. Syksyn suosikkeja olivat kauden avajaiskonsertti sekä loppuunmyydyt Itsenäisyyspäivän konsertti ja Tampereen tuomiokirkossa esitetty Händelin Messias-oratorio joulukuussa. Oman aikamme musiikista mainittakoon maailman ensiesitykset Ilkka Hammon, Tuomas Turriagon, Cecilia Damströmin, Eetu Lehtosen ja Osmo Tapio Räihälän teoksista.

Syksyn taiteellisiin kohokohtiin kuuluivat Susanna Mälkin johtaman Beethovenin Fidelio-oopperan konserttiversion esitykset. Lisäksi Tampere Filharmonia soitti Tampereen Oopperan Verdin La Traviatan oopperaorkesterina. Alkusyksyllä ja vuodenvaihteessa orkesterin esityskalenterin täyttivät Tampereen Teatterin ja Tampere-talon Taru Sormusten herrasta -suurtuotannon 36 esitystä.

Kamarimusiikki löytää yhä uusia kuulijoita, sillä jo vuonna 1996 alkanut Tampere Filharmonian kamarimusiikkisarja Faunien iltapäivä tuo kerran kuussa Tampere-talon Pieneen saliin noin 200–300 kuulijaa nauttimaan orkesterin pienkokoonpanojen soitosta.

Kaupunginorkesterina Tampere Filharmonialle on tärkeää tuoda musiikkielämyksiä lasten ja nuorten saataville. Orkesteri edistää kulttuurikasvatusta ja musiikin saavutettavuutta pedagogisella työllään, lastenkonserteilla, kouluvierailuilla ja Vierailu Filharmonian arkeen -kohtaamisilla. Viime vuoden aikana orkesterin maksuttoman musiikkikasvatuksen tapahtumissa kävi lähes 18 000 lasta ja nuorta opettajineen.

— Erinomaiset kävijämäärät vahvistavat, että olemme monipuolisella ohjelmistollamme onnistuneet tavoittamaan paljon erilaisia yleisöjä. Se myös kertoo, että taiteellinen kunnianhimo ja laatu kantavat ja ihmiset kokevat kulttuurin merkitykselliseksi tässä ajassa.  Olen iloinen, että musiikki sulkee meidät yhdessä taikapiiriinsä konsertti toisensa jälkeen, koskettaen ja antaen energiaa, summaa Tampere Filharmonian intendentti Eija Oravuo.

Tampere Filharmonian perustamisesta tulee vuonna 2025 kuluneeksi 95 vuotta. Tervetuloa merkkivuoden konserttien säihkeeseen kanssamme! Kevään konserttikalenteri lipputietoineen löytyy verkkosivuiltamme.