Tampere Filharmonian musiikkikasvatus tavoitti tuhansia lapsia – Orkesteri soitti kevään ainoat yleisökonsertit 5-vuotiaille
Viulisti Lea Antola ja alttoviulisti Anni Tiainen-Hammo esiintyivät viskareille Itätuulen päiväkodissa Tampereen Linnainmaalla. Kuva: Arttu Rantakärkkä
Tampere Filharmonia ei ole kuluvan vuoden aikana päässyt esiintymään yleisöille Tampere-talossa. Verkkokonserttien ohella orkesteri on keskittynyt kehittämään musiikkikasvatustyötään ja vienyt musiikkia Tampereen kouluihin ja päiväkoteihin niin kasvokkain kuin virtuaalisestikin.
Orkesteri otti merkittävän digiloikan siirtäessään vuosittaiset Rytmireilaajat-kouluvierailut verkkoon. Muusikoiden virtuaaliset vierailut tavoittivat maalis–huhtikuussa yhteensä yli 1600 lasta opettajineen. Vierailuja täydensivät digitaalinen konsertti- ja tehtäväpaketti sekä muusikoiden videotervehdykset.
Kevään ainoat yleisökonsertit soitettiin Tampereen alueen päiväkodeissa 5-vuotiaille. Viskarit saivat toivoa konsertteihin omia suosikkilaulujaan ja leikkiä mukana oppien samalla klassisesta musiikista. Konserttien ohjelmassa oli mm. musiikkia Frozen-elokuvasta, Crazy Frog -hitti Axel F, tuttuja lastenlauluja ja tietysti klassisen musiikin helmiä. Lapset pääsivät myös osallistumaan musiikkiin taputtaen, laulaen, tanssien ja rytmisoittimia soittaen.
”Halusimme ottaa huomioon vuorovaikutuksellisuuden lasten kanssa sen sijaan, että olisimme soittaneet ’virallisen’ konsertin. Tarinallisuus ja luontoelementit tuntuivat myös tärkeiltä meille ja toivoimme niistä yhdistävää tekijää yleisön kanssa. Viskarit olivat hyvin ennakkoluulottomia ja avarakorvaisia, toivottavasti tällaista työtä saamme jatkaa tulevaisuudessakin”, minikonserttikiertueelle osallistunut viulisti Lea Antola kertoo.
”Konsertit olivat erittäin tärkeitä, olihan kyseessä ainoa suora kontakti yleisön kanssa koko keväänä. Pienen yleisön vastaanotto oli valloittava”, alttoviulisti Anni Tiainen-Hammo kertoo.
Musiikki meni lasten luo
Pienten lasten taidekaari -pilottihankkeen yhteydessä toteutetulla kiertueella orkesterin pienyhtyeet esiintyivät yhteensä 16 päiväkodissa noin 280 lapselle ja heidän ohjaajilleen. Minikonsertit otettiin päiväkodeissa ilolla vastaan, ja palautteissa kiitettiin etenkin 5-vuotiaille suunniteltuja konserttiohjelmia ja sitä, ettei lapsiryhmien tarvinnut lähteä mihinkään päiväkodista, vaan esiintyjät tulivat tuttuun ympäristöön musisoimaan. Taidekasvatusyksikkö Taiten organisoimassa pilottihankkeessa konsertteja edelsivät musiikkityöpajat. Päiväkodeissa nautittiin myös muista kulttuurin lajeista, kuten sirkuksesta ja sanataiteesta.
Musiikin tuominen päiväkotiin koettiin erinomaiseksi ratkaisuksi etenkin pienemmille lapsille, joilla ei ole vielä kokemusta konserttitilanteista, ja joille ympäristön vaihdos virikkeineen saattaa varastaa huomion musiikilta. Minikonsertit antoivat parhaat mahdollisuudet keskittyä musiikkiin ja vuorovaikutukseen muusikoiden kanssa. Lisäksi pienet ryhmät tukivat myös ujoimpien lasten mahdollisuutta osallistumiseen.
Sekä Rytmireilaaja-kokonaisuus että päiväkotikonsertit ovat osa Taidekaarta, Tampereen kaupungin taidekasvatusohjelmaa.
”On upeaa, kuinka Tampere haluaa kouluille suunnatussa kulttuurikasvatuksessa tavoittaa yhdenvertaisesti kaikki lapset ja tarjota myös nuorimmille asukkailleen juuri heille suunniteltua ohjelmaa. Toivottavasti uusi Pienten lasten Taidekaari -pilotti saa jatkoa!” Tampere Filharmonian vt. intendentti Eija Oravuo pohtii.
Tampere Filharmonian musiikkikasvatus tavoittaa vuosittain yli 10 000 lasta ja nuorta. Koronavuonna koululaiskonsertteja ei ole voitu järjestää. Sen sijaan orkesteri tuotti koululaisille sopivan videokonsertin, johon liittyi digitaalinen oppimateriaalipaketti.