Järki ja tunteet kohtaavat kahden sinfonian illassa

Perjantaina 25.10. klo 19 Tampere-talon Isossa salissa kuullaan Igor Stravinskyn (1882–1971) Psalmisinfonia ja juhlistetaan 200 vuotta sitten syntynyttä sinfonikkoa, Anton Bruckneria (1824–1896). Tampere Filharmoniaa johtaa ylikapellimestari Matthew Halls. Psalmisinfonian kuorona laulaa Tampereen Filharmoninen Kuoro.

Konsertin aloittava Psalmisinfonia on kuoroteos, joka kuuluu Stravinskyn uusklassisen kauden tärkeimpiin teoksiin. Hän hyödyntää sinfoniassa latinan kielen lisäksi ikiaikaisia musiikillisia tekniikoita: gregoriaanista tyyliä, kirkkosävellajeja, renessanssin ja barokin polyfoniaa, venäläiskansallista rytmiikkaa. Stravinsky omien sanojensa mukaan ”sinfonisoi” psalmien laulamisen. Impressionismin piirteet paikallistavat teoksen syntyajan ja -paikan 1. maailmansodan jälkeiseen Ranskaan, mutta sen sanoma inhimillisestä kärsimyksestä ja kaipuusta johonkin suurempaan on ikuinen ja ajaton.

”Soivia katedraaleja” rakentaneen Brucknerin 9. sinfoniasta piti tulla hänen mestariteoksensa. Lopulta edes yhdeksän vuotta ei riittänyt, vaan Brucknerin suurin ja kaunein jäi kesken. Sinfoniaa esitetään siitä huolimatta kolmeosaisena. Tutkijat ja Brucknerin oppilaat ovat täydentäneet siihen omat päätösosansa Brucknerin luonnostelmien pohjalta. Työteliäs ja tarkka Bruckner piti tilastoa säveltämistään tahdeista, hioi ja korjaili teoksiaan loputtomasti ja antoi myös kollegoidensa muokata niitä. Yhdeksäs sinfonia on omistettu ”rakkaalle Jumalalle”. Se soi uskon vilpittömyyttä ja keskeneräisyyden kauneutta. Brucknerin kädenjälki on tunnistettavissa joka tahdissa: tekstuuri on muhkeaa, säkeet kehittyvät verkkaisesti kuin kytevät räjähteet, vaskisoittimien joukkokohtaukset jyrähtelevät jylhää voimaa.

Liput myynnissä Tampere-talon lipunmyynnissä, kulttuurimyymälä Aplodissa sekä Lippupisteen myyntikanavissaLippu.fi