Tampere Filharmonia
  • englanti
  • Suomi

Orkesteri

Tampere Filharmonia on 97 muusikon vahvuudellaan ainoa täysmittainen sinfoniaorkesteri pääkaupungin ulkopuolella. Orkesterin koti on Tampere-talon yli 1800-paikkaisessa Isossa salissa. Vuonna 1990 valmistunut konserttikeskus vauhdittikin aikanaan Tampereen kaupunginorkesterin kehitystä huimasti tarjoamalla erinomaiset harjoittelu- ja esiintymispuitteet. Sinfoniakonserttien lisäksi Tampere Filharmonialla on oma jo yli 20-vuotias Faunien iltapäivä -kamarimusiikkisarja. Vuonna 2020 Tampere Filharmonia juhlii 90-vuotista taivaltaan.

Tampere Filharmonia on aktiivisesti mukana seudun musiikkikasvatuksessa: vuosittain orkesterin vieraana käy pitkälti yli kymmenentuhatta Tampereen ja lähikuntien koululaista niin konserteissa kuin harjoitusvierailuilla tutustumassa orkesterin arkeen. Orkesteri osallistuu myös Tampereen Oopperan produktioihin, soittaa balettia Tampere-talossa ja on mukana Tampere Biennalessa.

Syyskaudesta 2013 Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana on toiminut Santtu-Matias Rouvali. Aiempia ylikapellimestareita ovat olleet muun muassa Hannu Lintu, John Storgårds ja Eri Klas. Tuoreimmalla orkesterin yli viidestäkymmenestä levytyksestä soivat Sibeliuksen ja Nielsenin viulukonsertot. Levytyskokoelmassa on lisäksi muun muassa George Enescun, Jouni Kaipaisen, Uljas Pulkkiksen ja Einojuhani Rautavaaran teoksia.

Tampere Filharmonia ja ylikapellimestari Rouvali ovat viimeisimpinä vuosina vetäneet Tampere-talon Ison salin täyteen lukuisina iltoina. Välillä Filharmonia myös poistuu kotisalistaan: viime vuosina kausi on avattu täpötäydessä Sorsapuistossa Puistkonsertin merkeissä ja elokuussa 2016 orkesteri soitti Ratinan stadionilla Eppu Normaalin kanssa. Toukokuussa 2017 orkesteri teki menestyksekkään viiden konsertin Japanin-kiertueen.

Vuonna 1930 perustettu orkesteri kunnallistettiin vuonna 1947 ja vuonna 2002 nimi vaihdettiin Tampereen kaupunginorkesterista Tampere Filharmoniaksi. Kaupungin henkeä sykkivä orkesteri synnyttää vanavedessään paljon uusia kokoonpanoja, jotka rikastuttavat seudun konserttielämää.