Tampere Filharmonia
  • English
  • Finnish

Michael Francis

Conductor

Englantilaissyntyinen Michael Francis vaihtoi näkökulmaa orkesterimusiikkiin siirryttyään orkesterimuusikon tehtävistä kapellimestariuralle vuonna 2007. Hän hyppäsi kapellimestari Valeri Gergievin tilalle johtamaan Lontoon sinfoniaorkesteria, jossa oli siihen asti toiminut kontrabassonsoittajana. Vain kuukausi tämän jälkeen hänet kutsuttiin jälleen omaan orkesteriin pikakomennukselle, tällä kertaa vain kahden tunnin varoitusajalla, johtamaan kapellimestari-säveltäjä John Adamsin sävellyskonserttia.

Laaja ohjelmisto ja erityisesti kotimaansa säveltäjien tuntemus ovat tehneet Francisista nopeasti kansainvälisesti erittäin kysytyn kapellimestarin, joka vierailee säännöllisesti Euroopan, Yhdysvaltojen ja Aasian tärkeimpien orkestereiden johtajana. Vuosina 2012–2016 hän toimi Norrköpingin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja tällä hetkellä hän on Florida Orchestran ja San Diegon Mainly Mozart -festivaalin taiteellinen johtaja. Floridan Tampassa on nykyisin myös Michael Francisin koti. ”Viihdyn kirjojen parissa ja pidän todella paljon golfista, mutta käytännössä vapaa-ajastani huolehtivat pääasiassa vaimo ja kolmevuotias tytär”, Francis kertoo ja tunnustaa, että työmatkojen vastapainoksi kotona parasta ovat ihan tavalliset asiat.

Tämän iltainen konsertti on kapellimestarin mukaan järkälemäinen. ”Ohjelma on todellinen näytön paikka orkesterille, kuulija saa nauttia suoranaisesta sointivärien kaleidoskoopista.” Orkesterihan on Francisille entuudestaan tuttu, joten hän tietää, mihin se pystyy. ”Briteillä ja skandinaaveilla on hyvin samankaltainen tapa lähestyä musiikkia. Tunnen oloni hyvin mukavaksi johtaessani täällä.” Huilukonserton hän johtaa nyt ensimmäisen kerran, ja on siksi erityisen iloinen saadessaan debytoida juuri Adam Walkerin kanssa. ”Olin Lontoon sinfoniaorkesterin jäsen, kun Adam soitti koesoittonsa. Hänen valtava lahjakkuutensa teki minuun heti suuren vaikutuksen. On todella mukava tavata ja päivittää kuulumiset!”